מועדוני בריאות וכושר


מאת: ד"ר מיכה קניץ

כתוצאה מהמודעות ההולכת וגוברת לחשיבותה של  הפעילות הגופנית, גדל והולך מספר האנשים –בארץ ובעולם העושים את פעילותם הגופנית לחלק משגרת חייהם. אחת התוצאות מהשינוי בגישה  לפעילות הגופנית היא הקמתם של סוגים שונים של מכונים או מרכזים לתרבות הגוף. מכונים אלה נקראים בשמות שונים: מועדון בריאות וכושר, סטודיו, מכון לעיצוב הגוף, קאונטרי-קלאב, ספא וכושר, ספורט-קלאב, חדר כושר וכדומה.
לא כל מועדוני הבריאות דומים ברמתם המקצועית, במגוון המתקנים ובמספרם, או בציוד הנלווה ובשירותים שהם מציעים למתאמן.
מועדון בריאות אופייני (ברמה טובה), מציע בדרך כלל את המתקנים,הציוד והשירותים הבאים: אולם\חדר להתעמלות (לשיעורים קבוצתיים בנושאי פעילות מגוונים כמו- התעמלות אירובית, מתיחות, מדרגה, חיטוב ועיצוב וכדומה). אולם\חדר, למכשירים ומכונות לפעילות אירובית כמו – מסילות נעות, אופני כושר, מכשירי חתירה, מדרגות ומכשירי הליכה\ריצה אליפטיים ומכונות כוח ומשקולות חופשיות. חדרי מלתחות – מקלחות, שירותים ותאי אחסון לבגדים ולציוד אישי.
צוות מקצועי – מדריכים המנחים את המתאמנים (בעיקר את המתחילים), בשימוש נכון במכשור ובציוד ועוזרים למתאמן לבנות תוכנית פעילות גופנית. מורים לחינוך גופני ומדריכים – המלמדים שיעורים קבוצתיים ברמות ובנושאי פעילות שונים.   

המועדונים ברמה הגבוהה יותר, מציעים בנוסף למצוין לעיל, מבחר גדול ומגוון יותר של מתקנים, מכשירים ושירותי עזר כגון – בריכת שחייה, אולמות ייחודיים לשיעורי מחול, מתיחות, אומנויות הלחימה, יוגה, פלדנקרייז ורכיבת אופניים קבוצתית, מגרשי משחקים – כדורגל, כדורעף, כדורסל ומגרשי טניס. בדרך כלל יש במועדונים האלה גם מרכז התאוששות (ספא) ובו מבחר סאונות – רטובה (אדים), יבשה (פינית) וג'קוזי. חדר מנוחה ושירותי מסג' בסגנונות שונים – ספורטיבי, שוודי, תאילנדי וכדומה.
כמו כן, עשויים להינתן גם שירותים מקצועיים נוספים כגון:  בדיקות כושר גופני -  בדיקת אחוז השומן, מדידת היקפים, חישוב מסת הגוף הרזה (LBM), בדיקת חילוף החומרים במנוחה (RMR) -  חישוב כמות הקלורית היומית במנוחה שצורך המתאמן,  מבחני גמישות, כוח שרירים ויכולת אירובית. הבדיקות הללו מתבצעות עם קבלת המתאמן למועדון, לצורך הערכת מצבו ההתחלתי ובמהלך תוכנית האימונים (כל כמה חודשים), לצורך ביקורת ומעקב אחר התקדמותו.
לחלק מהמועדונים האלה יש גם חדרי משחק לילדים עם סגל גננות ומדריכים המעסיקים ומפעילים את הילדים בשעה שההורים  מבצעים את פעילותם הגופנית. כמו כן, ניתן למצוא במועדונים אלה חנויות לממכר בגדי ספורט, ציוד ספורט, תכשירי בריאות, קוסמטיקה, מסעדות בריאותיות ואפילו סלונים לעיצוב השיער. ישנם מועדונים, המקצים אולם נפרד לנשים, המצויד במכשור מתאים ומאפשר לשמור במידה רבה יותר, על פרטיות והרגשת הנוחות של האישה המתאמנת.

 סטודיו -  מקום המתמחה בעיקר בשיעורים קבוצתיים בסגנון פעילות אחד וייחודי בהנחיית מורה\מדריך. כגון – התעמלות לחיטוב ועיצוב, יוגה, פלדנקרייז, אומנויות לחימה – קיק-בוקס, קפוארה, טאי-צ'י וג'ודו.
 יתרונותיו של הסטודיו בעיקר ברמת המומחיות של המורה\מדריך בתחום הפעילות הייחודי ובעניין המשותף שיש לכל המתאמנים בנושא הספציפי.
 חסרונותיו של הסטודיו – לא ניתן לבצע בו פעילויות גופניות אחרות, לא ניתן להתאמן בו על בסיס אישי ובזמן הפנוי של המתאמן ולכן, אי אפשר לקיים בסטודיו תוכנית פעילות גופנית מאוזנת המקיפה את כל רכיבי הכושר הגופני הבריאותי. לרוב המקומות הללו אין שירותי עזר (מלתחות, מקלחות, תאי אחסון), או שרמתם נמוכה. המתאמנים באים לבושים בגדי ספורט וחוזרים הביתה כדי להתקלח ולהחליף בגדים.

חדר כושר – מאופיין בדרך כלל בחדר\אולם קטן, עם שירותי עזר מועטים. בחדר הכושר מבחר מצומצם של מכשירי כושר אירובי, מספר קטן של מכונות כוח, לעיתים קיים "גלדיאטור" (מכשיר כושר רב תכליתי) ומשקולות חופשיות. בדרך כלל הפעילות נעשית בהשגחת מדריך. חדרי כושר ניתן למצוא במרכזים קהילתיים, בתי ספר, בתים משותפים (חדר כושר המיועד לדיירי הבית בלבד), בתי מלון (אם כי ישנם מלונות שניתן למצוא בהם מכוני בריאות מפוארים) ובשנים האחרונות מתפתחת המגמה לבנות חדר כושר בבית, למשפחה בלבד. 

להצגת מאמרים ופרסום בערוץ זה, צור קשר

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.